środa, 7 września 2016

krem jaglano-marchewkowy z czarnuszką

Przyjemna z w smaku kremowa zupa z kaszy jaglanej i marchewki z dodatkiem imbiru, kurkumy, czarnuszki i cytryny. W podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litra zupy.



Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 marchewki
1/2 średniego selera
1 pietruszka
biała część pora
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kurkumy
3 ziela angielskie
listek laurowy
1/2 łyżeczki imbiru (lub centymetr świeżego startego)
skórka otarta z cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej)
sok z całej cytryny
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy

Wszystkie warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać nie za drobno, czosnek pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę wrzucić czarnuszkę, kurkumę, imbir, ziele i listek laurowy,  podgrzać, by uwolnić aromat przypraw. Dodać cebulę i czosnek do przypraw i zeszklić. Następnie wrzucić warzywa, przemieszać i dusić pod przykryciem, w razie konieczności podlać lekko wodą, by się nie przypaliły. Wlać  do garnka gorącą wodę, tak by przykryła warzywa. Gotować około 10-15 minut.  Następnie dodać wypłukaną kaszę jaglaną i gotować, aż wszystkie składniki zmiękną. Można jeszcze podlać wodą. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy, całość zmiksować na krem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)