środa, 28 września 2016

sałatka z kaszy jęczmiennej perłowej

Prosta sałatka, którą można zabrać ze sobą do pracy. Wykonana ze składników, które najczęściej mamy w domu.



Składniki:
woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
3 marchewki
1 pietruszka
pół selera
pęczek koperku
2-3 łodygi selera naciowego
2 łyżki pestek słonecznika

Sos: 2-3 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego
2 łyżki dobrej oliwy (u mnie olej rzepakowy tłoczny na zimno)
mały ząbek czosnu starty na tarce
łyżka soku z cytryny
szczypta papryczki chili
pieprz

1. Kaszę ugotować.
2. Warzywa korzeniowe ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
3. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę lub półksiężyce.
4. Koperek posiekać.
5. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
6. Składniki na sos połączyć.
7. Wszystkie składniki oprócz słonecznika połączyć i starannie wymieszać. Posypać ziarnami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)