czwartek, 29 grudnia 2016

sos żurawinowy

Nie będę ukrywać i powiem wprost:  sosy są moją piętą achillesową. Postanowiłam w nadchodzącym roku trochę je odczarować. Dziś prezentuję sos żurawinowy, który najczęściej gości u nas do pieczonej kaczki. Znakomity jest także do wołowiny, schabu, gęsi i dziczyzny.


Składniki:
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
150 ml wody
ok. 75 g brązowego cukru
200 g mrożonej żurawiny
2 łyżki winnego octu
sól, pieprz

1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Następnie zeszklić je na rozgrzanym oleju. Posypać cukrem, poczekać, aż zacznie się karmelizować.
2. Do cebuli dodać nierozmrożoną żurawinę i smażyć około 5 minut.
3. Podlać wodą i octem, zmniejszyć ogień i gotować około 7-8 minut.
4. Doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)