czwartek, 8 grudnia 2016

naleśniki kukurydziano-amarantusowe z bananem

Mini naleśniczki bezglutenowe (średnica około 15 cm), które zniknęły jako jedna porcyjka :) Następnym razem trzeba podwoić albo potroić ilość składników. Przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy", chętnie się nim dzielę, bo wyszły naprawdę pyszne :)


Składniki na około 7-8 sztuk

1 banan
50 g mąki kukurydzianej
30 g mąki amarantusowej
jajko
dwie łyżki oleju kokosowego płynnego
180 ml wody
szczypta soli

1. Jajko wbij do miski i zmiksuj. Miksując dodawaj mąkę, olej kokosowy, sól i stopniowo wodę.
2. Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy i wymieszaj. 
3. Odstaw na kwadrans. Ponownie wymieszaj.
4. Patelnię rozgrzej. Za pomocą pędzelka posmaruj odrobiną oleju
 i smaż naleśniki na złoty kolor. Wykaż się cierpliwością. Mogą się rozpaść jeśli będziesz za szybko przewracać na drugą stronę.

5. Znikają szybko, podane gorące, prosto z patelni.
6. Dodaj ulubione dodatki. U mnie maliny ze słoiczka i orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)