poniedziałek, 5 grudnia 2016

ogórkowa

Klasyczna, znana wszystkim zupa ogórkowa. Zupa w wersji fit.
W wersji wegańskiej. Nic skomplikowanego. I jak na ogórkową przystało wyrazista w smaku. Tu kleksy śmietany nie są potrzebne
.



Składniki:
pół selera bądź cały
pietruszka
3 małe marchewki
słoik ogórków kiszonych
cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
gorąca woda

Wykonanie:
1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Przesmażyć na dwóch łyżkach oliwy.
2. Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do cebuli i krótko przesmażyć.
4. Całość zalać gorącą wodą, około 1,5 litra, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości.
4. Ogórki zetrzeć na tarce.
5. Kiedy warzywa są miękkie dodać ogórki razem z wodą z kiszenia (odcedzić przyprawy, w których były ogórki).
6. Zagotować, doprawiać do smaku.
7. Podawać z koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)