sobota, 24 grudnia 2016

makowiec na kruchym spodzie

Skoro makowiec to dużo maku, żadnych półśrodków, żadnych gotowych mas, cienki spód i chrupiąca góra. Włożyłam w przygotowanie tego świątecznego ciasta całe swoje serce i wszystko co w nim najlepsze. Cieszę się, że miało to swoje odzwierciedlenie w smaku. 

Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka (250 g) masła 
5 żółtek*
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Zmieszaj suche składniki, wysyp je na stolnicę, w środku zrób zagłębienie, dodaj żółtka, śmietankę i pokrojone w kostki masło. Posiekaj nożem, a pod koniec szybko zagnieć. Podziel na 2 części (2/3 i 1/3 ciasta), włóż do lodówki.
Blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem. Rozwałkować większą część ciasta i wyłożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem podpiec 15 min.
w 170 st. 

* Białka możesz wykorzystać i od razu upiec świąteczną Pavlową lub zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. 

Masa makowa:
600 g maku
1 l mleka
150 g masła
2 łyżki kakao
7 jajek 
szklanka cukru (jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta możesz dodać pół szklanki cukru więcej)
5 łyżek miodu
pół kielszka rumu lub kilka kropli olejku migdałowego
szczypta soli
2 szklanki dowolnych bakalii
+ 3 łyżki kaszy manny

1. Mleko zagotować i zalać nim mak, gotować na małym ogniu jeszcze przez 30 minut (mak powinien lekko "mrugać"). Odstawić na noc, osączyć na sicie nadmiar płynów i zmielić trzykrotnie.
2. Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę.
3. Ciągle ubijając dodawać po łyżce maku oraz roztopione i przestudzone masło z miodem.
4. Dodać kakao, rum oraz bakalie.
5. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodawać do masy, delikatnie mieszając. 
6. Podpieczony spód posypać kaszą manną, wylać masę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
7. Piec około godziny w 180 stopniach.

Można całość polukrować lub oblać czekoladą, ale to już według uznania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)