piątek, 23 grudnia 2016

kutia gryczna

Kutię uwielbiam w każdej postaci, byle bakalie i ziarna nie pływały w słodkim sosie, bo i takie jadłam. Może być wersji tradycyjnej z pszenicą lub w wersji bezglutenowej np. z kaszą jaglana. W tym roku z kaszą gryczaną niepaloną, w wersji ze słodką śmietanką i wersji wegańskiej.



Składniki:
szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki maku (trzykrotnie zmielonego)
2 szklanki bakalii - niech to będą Twoje ulubione, w proporcjach jakie sama ustalisz: orzechy włoskie, laskowe, migdały lub płatki migdałowe, nerkowce, żurawina, rodzynki, daktyle, morele, śliwki suszone
miód - tu też ustal jak bardzo chcesz mieć słodką kutię
opcjonalnie: 100 g śmietanki 30 % 

1. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu, ostudź.
2. Większe orzechy i bakalie posiekaj, dodaj do kaszy, na tym etapie dodaj też mak.
3. Wszystko wymieszaj i dodaj miód.
4. Pod koniec dodaj śmietankę, jeśli chcesz z niej skorzystać.
5. Przełóż do słoika i schłódź w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)