czwartek, 29 grudnia 2016

makaron z bakłażanem i oliwkami

Danie bezmięsne, sycące. Pyszne. Uwielbiam makarony. To z jakim podasz makaronem to danie jest kwestą gustu, ja zjadłam z pełnoziarnistymi świderkami, reszta rodziny z wstążką pszenną. Każdy tak jak lubi. 

Składniki dla 4 osób
400 g makaronu
cebula
2 ząbki czosnku
bakłażan
2 łyżki oleju
puszka pokrojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka oliwek
sól, pieprz, oregano
parmezan do posypania

1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.
3. Bakłażana umyć i pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli, posolić i poczekać aż zmięknie. 
4. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, oregano, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec doprawić do smaku.
5. Oliwki pokroić, ser zetrzeć.
6. Makaron wrzucić do sosu, podgrzać, wykładać na talerze, posypać oliwkami i parmezanem. 
W wersji lżejszej parmezan zastąpić świeżą bazylią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)