środa, 14 grudnia 2016

sernik czekoladowo-kawowy

Czasami nie trzeba dokonywać wyboru: sernik czy czekolada? Można połączyć dwa smaki w jeden i rozkoszować się przyjemnie wilgotną konsystencją świątecznego ciasta. Polecam!


Składniki:
100 g pełnoziarnistych herbatników
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka kakao w proszku
1 płaska łyżka cukru pudru
90 g roztopionego masła

Masa serowa:
6 łyżek drobnego cukru
225 g połamanej na kawałki ciemnej czekolady
3 łyżki masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
4 jajka (osobno żółtka i białka)
450 g serka śmietankowego
1 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
6 łyżek kakao w proszku
2 łyżki mąki kukurydzianej (pszenna też może być)

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem. W dużej misce pokruszyć dokładnie herbatniki, dodać cynamon, kakao, cukier i roztopione masło. Masą wyłożyć spód tortownicy.

2. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i kawę. Do miski przełożyć ser, żółtka, cukier (odłożyć łyżkę do piany z białek), śmietanę kakao, mąkę i miksując stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę.

3. Mikserem ubić białka ze szczyptą soli, dodać odłożoną łyżkę cukru, ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką sylikonową.

4. Piec około godziny. Brzegi powinny zrobić się twarde. Ostudzić. Można udekorować według uznania.

2 komentarze:

  1. Serniczek pyszny i ciepły i zimny. Dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że sernik Ci smakował. Polecam się!

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)