wtorek, 6 grudnia 2016

piernikowa owsianka z karmelizowanymi mandarynkami

Czerwono się zrobiło od mikołajkowych czapek, pobrzmiewają jakieś dzwoneczki... i choć jeszcze w domu nie pachnie pierniczkami, to piernikowy smak zagościł w owsiance.

Składniki na 2 porcje
2/3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mleka roślinnego
rządek czekolady gorzkiej min. 80% kakao
pół łyżeczki przyprawy do piernika

3 łyżki cukru trzcinowego
4 obrane i podzielona na cząstki mandarynki

Mleko zagotować z płatkami, połamaną czekoladą, dodać przyprawę do piernika i zestawić z ognia. 

Na patelni z grubym dnem wsypać cukier i nie mieszając  pilnować, by zrobił się karmel, wrzucić mandarynki, po minucie owoce przewrócić na drugą stronę. Wyłożyć na owsiankę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)