niedziela, 11 grudnia 2016

ciasteczka maślane z makiem

Sobota upłynęła na pieczeniu ciasteczek bożonarodzeniowych.
I pomimo tego, że wylądowały pozamykane w słoiku, nie wiem czy uchowają się do świąt. Te z makiem, maślane, kruche nie mają żadnych szans. Przepis prosty, ale należy zachować ostrożność podczas pieczenia, bo chwila nieuwagi i mogą się... po prostu spalić. Można je na koniec potraktować lukrem, ale uważam, że nie ma potrzeby pakować w nie pustych kalorii.






Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
3 żółtka
4 łyżki maku
szczypta soli

Wymieszaj suche składniki. Na środku zrób zagłębienie i wbij w nie żółtka jajek, dodaj masło pokrojone w kosteczki i zagnieć ciasto. Ciasto włóż do lodówki na około 30 minut. Cienko rozwałkuj, za pomocą foremki powycinaj ciasteczka. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut, aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)