środa, 21 grudnia 2016

pierogi gryczano-owsiane z soczewicą, pieczarkami i orzechami

Wegańska wariacja pierogowa. Pierożki dobrze się lepią i dobrze gotują na parze. Uwielbiam pierogi z wykwintnym farszem, postanowiłam troszkę poeksperymentować, do farszu wrzuciłam garść włoskich orzechów, które przyjemnie nadają chrupkości. Wyszło mi 100 sztuk małych pierożków.

Składniki na ciasto:
240 g mąki gryczanej
100 g mąki owsianej + do podsypywania 
2 łyżki mąki z cieciorki
50 g mielonego lnu
2 łyżki oliwy
szczypta soli
ok. 300 ml gorącej wody

Zmieszać wszystkie suche składniki. Do wody dodać oliwę i zalać nią suche składniki. Uważać, żeby się nie poparzyć. Najlepiej ciasto na początku wymieszać łyżką sylikonową, a potem wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Farsz:
3/4 czerwonej soczewicy
300 g pieczarek
cebula
3 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
sól. pieprz
łyżeczka curry lub ulubionych ziół

1. Soczewicę ugotować według przepisy na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, posolić i odparować wodę z pieczarek.
5. Połączyć soczewicę z pieczarkami, doprawić curry, solą,
i pieprzem, dodać posiekane orzechy.

6. Stolnicę podsypać mąką owsianą, rozwałkować ciasto, wykrawać kółka i lepić pierogi.
7. Ugotować partiami pierogi na parze.
8. Podawać z surówką, posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)