niedziela, 11 grudnia 2016

amarettini z malinową konfiturą

Kolejne ciasteczka bezglutenowe na bazie migdałów, banalnie łatwe, niezwykle smaczne i eleganckie. Musisz tylko zmielić migdały, resztę składników wystarczy połączyć widelcem.
Uwielbiam ich smak. 

Składniki:
300 g migdałów zmielonych ze skórką
3 białka
4 krople olejku migdałowego
100 g ksylitolu (lub innego cukru)
1 łyżka płynnego miodu
konfitura malinowa
100 g cukru pudru

1. Migdały wymieszaj z białkami, cukrem, miodem i olejkiem migdałowym. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Z przygotowanego ciasta przygotuj kulki wielkości wiśni.Obtocz je w cukrze pudrze i ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Zachowaj odstęp.
3. W każdym ciastku zrób niewielkie wgłębienie i włóż w nie porcję konfitury.
4. Piecz około 15 minut w 175 stopniach.
5. Wkładaj do słoika przestudzone, każdą warstwę przełóż pergaminem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)