sobota, 24 grudnia 2016

zimowa Pavlowa z karmelizowanymi mandarynkami

Cieszę się jak dziecko. Moja pierwsza Pavlowa, z zimowymi owocami :) Okazuje, że to wcale nie jest trudne, wymaga tylko cierpliwości. 

Składniki:
6 białek
szklanka cukru
szczypta soli
łyżeczka octu 
łyżeczka mąki ziemniaczanej
owoce: ananas, papaja, 2 mandarynki, kiwi itp.
3 łyżki cukru na karmel
250 serka mascaropone
200 g śmietanki 30%
laska wanilii

1. Białka ubić ze szczyptą soli, gdy zaczną się napowietrzać dodawać partiami cukier, ubijać do lśniącej, sztywnej masy. 
2. Ubijając dodać ocet i mąkę ziemniaczaną.
3. W blasze położyć pergamin, odrysować koło i wyłożyć bezę.
4. Piec 15 minut w 140 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec, a właściwie suszyć przez dwie godziny. Wyłączyć piekarnik. Pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika! Beza będzie się suszyć do ostygnięcia piekarnika. Najlepiej upiec ją dzień wcześniej i zostawić na noc.
5. Serek mascarpone ubić ze śmietanką i ziarnami waniliowymi na sztywno.
5. Masę śmietanową wyłożyć na bezę, na nią położyć owoce.
6. Na patelni skarmelizować 3 łyżki cukru, nie mieszać, gdy cukier zacznie robić się złoty dodać obrane mandarynki. Po 2 minutach zdjąć z ognia, ostudzić. Wyłożyć na bezę. karmelem polać wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)