niedziela, 18 grudnia 2016

krem buraczkowy z kozim serem i migdałami

Zupka zdobyła sporo komplementów rodzinki, a to jest najważniejsze. Prosta w wykonaniu, gęsta, sycąca. Buraki w nieco innej odsłonie, bo w postaci kremu. Jeśli zrezygnujemy z koziego kleksa to będziemy mieć wersję wegańską. Polecam.


Składniki:
cebula
3-4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
mały korzeń pietruszki
1/4 selera
1 kg buraków
8 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżki oleju
2 łyżki octu z czerwonego wina
60 ml czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz
wrzątek


płatki migdałowe
kozi twarożek


1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę. 
2. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmaż, aż się cebula zeszkli.
3. Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do garnka przesmażać przez około pięć minut, w razie konieczności podlać niewielką ilością wody.
4. Całość zalać wrzątkiem, tak woda była około 3 centymetrów nad warzywami.
5. Posolić, dodać majeranek i gotować do miękkości.
6. Pod koniec gotowania dodać ocet, czerwone wino i doprawić do smaku.
7. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, zmiksować na krem.
8. Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe.
9. Podawać z kleksem koziego sera, posypane płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)